Kiertuepäiväkirja

Häätoimissaan hyörii ja pyörii..

Jutta Kokkonen, 12.6.2011 |

Viime torstaina pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa tänä kesänä seuraamaan harjoituksia. Käydessäni läpi edellisvuoden materiaalikansiotani ja toisella korvalla kuunnellessani pikkuhiljaa kasautuvia kohtauksia tuli mieleeni häävalmistelut. Ajattelin että Maarianvaaran kesäteatterin esityksen harjoittelu on kuin morsiota valmistelisi kohti tulevaa sulhoa eli yleisöä. Tarvitaan vain jotakin uutta, vanhaa, sinistä ja lainattua. Hieman vain käänteisessä järjestyksessä.

 

Vanhaa. Perinteisesti Maarianvaarassa pureudutaan suomalaiseen klassikkoteokseen ja tänä vuonna työn alla on Juhani Ahon Rautatie, joka juhlistaa samalla kirjailijan 150-vuotisjuhlavuotta. Kyllähän sitä voisi jo jollakin mittapuulla vanhaksi sanoa. Vanhaa eli tuttua on luvassa myös lavalla nähtävässä näyttelijäkaartissa. Mutta niistä koivunrunkokuvioisista vihreistä uskollisista sermeistä en mene vannomaan nähdäänkö niitä tänä vuonna.

Uutta. Näytelmät käyvät melkoisen prosessin siirtyessään paperilta ohjaajan dramatisoinnin ja näyttelijöiden tulkinnan kautta yleisön eteen. Tekstiä kunnioittaen, mutta kuitenkin perinteisestä sivuraiteelle poiketen Maarianvaara haluaa aina luoda oman näkemyksensä käsittelyssä olevasta tuotoksesta. Monelle katsojalle Maarianvaaran tyyli onkin varmasti tullut tutuksi vuosien varrella.

Lainattua. Olen kuullut huhuja että naapurissa Luikonlahdella on siisti ja kattava varasto jonne maarianvaaralaistenkin keikkabussi joka kesä pysähtyy. Tästä ei tehdä poikkeusta tänäkään vuonna joten kiitos suuresti toveriteatterille siitä, että ovet pukuvarastoon ovat aina auki.

Sinistä. Lähes jokainen kesähäitään suunnitteleva toivoo, että sää suosisi suurena päivänä. Ja kesäteatterin kohdalla toivotaan, että pala kirkkaansinistä taivasta seuraisi meitä läpi esityskauden. Toivon jokaiselle kesäteatterille, että viime kesän tavoin saamme nautiskella luontoäidin suosiota ja välttyä kastumiselta.

 

Eiköhän näillä traditioilla saada morsian jälleen saatetuksi avioliiton satamaan. Matin ja Liisan matka voi alkaa.

Jutta Kokkonen
 

Kommentointi on lukittu.

 

© 2011, Maarianvaaran kesateatteri    //    info (a) maarianvaaranteatteri.net    //    sivuin taitto: zacu </>    //    valokuvat: Pentti Sormunen et al.   //    WordPress